بررسی نکاتی جامع در مورد حسابداری حقوق و دستمزد

مقدمه
ما در این مقاله به بررسی نکاتی در مورد حسابداری حقوق و دستمزد می پردازیم. فرایند محاسبه ی حقوق و دستمزد، امروزه در همه ی کسب و کارها حائز اهمیت است. این امر شامل هر نوع کسب و کاری اعم از کوچک و بزرگ می شود. این نکته، اهمیت حسابداری حقوق و دستمزد را در دنیای اعداد و ارقام به وضوح نشان می دهد. توصیه می کنیم برای آشنایی هر چه بیشتر با نکات مربوط به حسابداری حقوق و دستمزد در ادامه ی این مقاله با ما همراه باشید.
معنای دستمزد
شاید برای شما، این سؤال پیش بیاید که دستمزد به چه معناست؟ اغلب افراد، پاسخ این سؤال را می دانند؛ اما برای توضیحات جامع تر، ما به بازگو کردن تعریف این موضوع می پردازیم. دستمزد و حقوق، واژگانی هستند که اغلب از آن ها به صورت دو کلمه ی مترادف، استفاده می شود. طبق تعریف قانون کار، حقوق یا دستمزد به معنای پرداخت هزینه ای مشخص در قبال انجام فعالیت های یک شخص در یک شرکت یا به طور کلی در یک کسب و کار می باشد. مبالغی که تحت عنوان دستمزد به افراد ارائه می شوند، بابت زحمات و زمانی است که آن افراد، صرف انجام کارهای مفیدی کرده اند.
چه عواملی بر محاسبه ی حقوق و دستمزد تأثیر گذارند؟
عوامل زیادی بر محاسبه یا حسابداری حقوق و دستمزد، تأثیر می گذارند. ما در ادامه، چند مورد از این عوامل را بیان کرده ایم:
- بررسی جایگاه شغلی یک فرد
- بررسی کردن عوامل داخلی؛ مانند: مهارت ها و توانایی های حرفه ای، میزان تجربه، پیچیدگی و سختی کار و مدرک تحصیلی
- بررسی کردن عوامل خارجی؛ مانند: وجود نوعی مهارت خاص در یک حرفه یا صنعت، وضعیت اقتصاد در زمان حال و….
انواع دستمزد و تفاوت های آن ها
دستمزد به طور کلی به دو دسته تقسیم می شود و دو نوع دارد: 1- دستمزد واقعی و 2- دستمزد اسمی. ما در ادامه به بررسی هر کدام از این موارد می پردازیم:
دستمزد واقعی
این دستمزد به طور کلی، سطح عمومی و کلی قیمت ها را شامل می شود. همچنین می توان گفت که این دستمزد به نوعی، قدرت خرید هر شخص را مشخص می کند.
دستمزد اسمی
این دستمزد به عبارتی، همان حقوق است؛ یعنی میزان کلی مبلغ یا پولی که به کسی پرداخت می شود.
چرا حسابداری حقوق و دستمزد اهمیت دارد؟
امروزه در بازار کار انواع کسب و کارها، نیاز به یادگیری حسابداری حقوق و دستمزد، کاملاً حس می شود. این موضوع، اهمیت یادگیری حسابداری حقوق و دستمزد را به روشنی بیان می کند. همچنین بهتر است بدانید که این اهمیت بی دلیل نیست و دلایل زیر، علت اهمیت یافتن موضوع حسابداری حقوق و دستمزد می باشند:
- حقوق نیروهای انسانی ای که در یک مؤسسه یا شرکت و به طور کلی در یک کسب و کار مشغول به کار هستند، بخش بزرگی از درآمد آن کسب و کار را تشکیل می دهد. این حقوق، باید به دقت محاسبه شده و در زمان مقرر به کارکنان پرداخت گردد.
- یکی دیگر از اهمیت های محاسبه ی حقوق و دستمزد، این است که بروز هر گونه خطا در این محاسبه، می تواند خساراتی را به یک کسب و کار وارد نماید.
- توجه کردن به نحوه ی محاسبه ی حقوق و دستمزد به دلیل تأثیر گذاری بر روابط میان کارکنان و کارفرمایان نیز، حائز اهمیت است.
- یکی از رمزهای موفقیت کسب و کارهای پیشرفته و موفق، پرداخت به موقع حقوق و دستمزد نیروهای انسانی و درست محاسبه کردن این حقوق و دستمزد می باشد.
- محاسبه و حسابداری درست حقوق و دستمزد کارکنان، باعث جلب رضایت آن ها می شود. این امر نیز به نوبه ی خود، انگیزه ی کارکنان را برای کار کردن، بیشتر می کند.
محاسبه کردن و حسابداری حقوق و دستمزد بر میزان سود واحدهای تجاری نیز، تأثیر گذار است
فرمول محاسبه کردن حقوق و دستمزد چیست؟
برای محاسبه کردن حقوق و دستمزد، فرمول هایی وجود دارد. دانستن فرمول محاسبه ی حقوق و دستمزد، میزان خطای حسابداری حقوق و دستمزد را کاهش می دهد. لازم به ذکر است که تمام حسابداران در هر کسب و کاری که مشغول باشند، باید فرمول محاسبه ی حقوق و دستمزد را بدانند و کاملاً بر آن، تسلط داشته باشند. فرمول محاسبه ی حقوق و دستمزد از عوامل زیادی تأثیر می پذیرد. این عوامل به شرح زیر هستند:
محاسبه ی حقوق بر اساس اضافه کاری
دستمزد و حقوق تعیین شده برای اضافه کاری هر شخص، باید 40 درصد بیشتر از سایر افرادی که این کار را نمی کنند، باشد. این فرمول به شرح زیر است:
تعداد ساعت های اضافه کاری× 140%× تعداد ساعت های کار کردن در یک ماه، تقسیم بر حقوق پایه.
محاسبه ی حقوق طبق روزهای تعطیل
روزهای تعطیل رسمی مانند جمعه ها، باید شامل روزهای کاری هر شخص محاسبه شده و جزو تعطیلات به شمار نمی روند. این امر بدین معناست که حقوق جمعه ها نیز، باید مانند سایر روزهای هفته، محاسبه شده و در نظر گرفته شود. اگر شخصی جمعه ها هم کار کند، حقوقش طبق فرمول اضافه کاری محاسبه می شود. فرمول محاسبه طبق تعطیلات رسمی به شرح زیر می باشد:
ساعات تعطیلات کاری× 140%× تعداد ساعت های کارکرد در یک ماه، تقسیم بر حقوق پایه یا همان تعطیلات کاری
محاسبه کردن دستمزد و حقوق با توجه به شب کاری
میزان حقوق افرادی که علاوه بر ساعات کاری در طول روز به صورت شبانه نیز کار می کنند، باید 35 درصد بیشتر از کسانی باشد که تنها به صورت روزانه کار می کنند. فرمول محاسبه ی حقوق این افراد به صورت زیر است:
ساعات کار در شب× 135%× ساعات کاری در طول یک ماه، تقسیم بر حقوق پایه یا همان شب کاری.
معرفی نرم افزارهای محاسبه ی حقوق و دستمزد
امروزه، نرم افزارهای زیادی جهت محاسبه و حسابرسی میزان حقوق و دستمزد به وجود آمده اند. استفاده کردن از نرم افزار برای محاسبه ی حقوق و دستمزد، مزایای زیادی دارد. یکی از مهم ترین مزایای این روش، کاهش میزان خطاهای محاسباتی و همچنین صرفه جویی در زمان و نیرو می باشد. لازم به ذکر است که نرم افزار محاسبه ای می تواند مفید واقع شود و خوب باشد که بتواند، تمام عوامل حقوقی را به درستی محاسبه نماید. همچنین یک نرم افزار محاسبه ی خوب باید بتواند، لیست مالیات حقوق را نیز به درستی آماده کند.
یکی دیگر از ویژگی هایی که لازم است تا این گونه نرم افزارها داشته باشند، توانایی محاسبه ی بیمه ی حقوق و داشتن امنیت بالا می باشد. ما در ادامه، اسامی برخی از نرم افزارهای خوب محاسبه ی حقوق و دستمزد را ذکر کرده ایم:
- نرم افزار فرداد
- نرم افزار سپیدار
- نرم افزار آرین سیستم
- نرم افزار هلو
- نرم افزار پیوست
- نرم افزار شایگان
- نرم افزار شماران سیستم
سخن پایانی
ما در این مقاله، نکاتی در مورد نحوه ی حسابداری حقوق و دستمزد را بیان و بررسی کردیم. دیدید که چه قدر این فرایند در کسب و کارها، حائز اهمیت است. همچنین پی بردید که برای یادگیری نحوه ی محاسبه کردن حقوق و دستمزد، می توانید از آموزش ها و دوره های زیادی در این زمینه استفاده کرده و از نرم افزارهای محاسباتی نیز کمک بگیرید. امیدواریم نکات و مطالب این مقاله، برایتان مفید واقع شوند.