آشنایی با مالیات در واردات 2024

همانطور که می دانید کلیه مشاغل باید بابت سود حاصل از فعالیت خود مالیات بپردازند و مشاغل مرتبط با صادرات و واردات کالا از این قاعده مستثنی نیستند. در این مقاله ( آشنایی با مالیات در واردات 2024 ) می خواهیم صفر تا صد مالیات واردات را توضیح دهیم و همچنین استثنائات و روش های محاسبه مالیات واردات را به شما معرفی کنیم.
در ضمن اگر در این مقاله به جواب سوالاتتان نرسیدن می توانید با بهترین آموزشگاه حسابداری تماس حاصل نمایید و از متخصصان ما مشاوره لازمه را بگیرید
مالیات بر واردات چیست؟
افرادی که کالا وارد می کنند می توانند با استفاده از کارت بازرگانی کالا را به صورت قانونی وارد کنند و در ازای خدماتی که ارائه می دهند مشمول مالیاتی به نام مالیات واردات می شوند.
هدف از وضع مالیات بر درآمد کمک به بودجه کشور و در عین حال حمایت از تولیدکنندگان داخلی و کالاهای ایرانی است که از طریق قانون مالیات بر واردات می توان از واردات آن جلوگیری کرد.
واردات کالا می تواند باعث کندی کسب و کار فروشندگان و تولیدکنندگان داخلی شود و این می تواند ضربه سنگینی به چرخه اقتصادی کشور وارد کند.
مالیات بر واردات شامل ارزش استهلاک کالا است که در ازای هزینه حمل و نقل، حق بیمه، حقوق ورودی، سود بازرگانی و حقوق گمرکی ثبت و دریافت می شود.
متأسفانه بسیاری از بازرگانان برای فرار از مالیات، کارت های بازرگانی را اجاره می کردند و با استفاده از این کارت های اجاره ای، واردات بسیار زیادی را انجام می دادند. متأسفانه استفاده از کارت های بازرگانی اجاره ای امکان قاچاق کالا را افزایش داده و موجب ضرر و زیان دولت شده است.
واردات چیست؟
کالاهایی که از کشورهای مختلف وارد کشور می شود و ممکن است از نظر اقتصادی برای کشور مفید باشد یا در چرخه اقتصادی کشور مشکل ایجاد کند. به طور کلی این کالاها برای رفع نیاز مردم و دولت وارد کشور می شود و می تواند از مسیرهای مختلف وارد کشور شود و نیازها را تامین کند.
کلیه کالاهایی که به روش های مختلف به کشور ارسال می شوند، مگر اینکه از مالیات واردات معاف باشند، مالیات واردات این کالاها باید در موعد مقرر پرداخت شود تا مشمول جریمه مالیاتی نشوند.
انواع مالیات بر واردات
مالیات بر واردات می تواند شامل موارد زیادی باشد، در این قسمت می خواهیم شما را با انواع مالیات واردات آشنا کنیم. در صورت داشتن هرگونه سوال در مورد مالیات واردات می توانید در قسمت نظرات مطرح کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت به شما پاسخ دهند.
مالیات بر درآمد مشاغل
مالیات بر درآمد شرکت ها نرخ ثابتی ندارد و بر اساس تصمیمات دولت تعیین می شود. مالیات بر سود بازرگانی توسط گمرک از واردکنندگان اخذ و مبلغ آن بر اساس ریال تعیین می شود.
نرخ مالیات بر درآمد مشاغل سالانه برای کالاهای مختلف تعیین می شود و در صورت معافیت کالا از مالیات یا معافیت واردکننده از مالیات وارداتی در نظر گرفته می شود.
شرکت های دانش بر و شرکت های فعال در زمینه تجاری سازی از سود بازرگانی معاف هستند. همچنین در صورت انجام واردات از بنادر آبادان، خرمشهر، بوشهر و آبادان تخفیف برای آنها در نظر گرفته می شود.
مالیات بر خودروهای وارداتی
یکی از مواردی که در ایران طرفداران زیادی دارد خودروهای وارداتی است. بر اساس آن واردکنندگان خودروهای خارجی باید مالیات پرداخت کنند. عموماً میزان مالیات خودروهای وارداتی بر اساس حجم سی سی موتور آنها تعیین می شود و در صورت هیبریدی یا برقی بودن خودرو، تعرفه مشخص متفاوتی تعیین می شود
مالیات حقوق و عوارض گمرکی
نوع دیگر مالیات بر واردات، مالیات بر حقوق و حقوق گمرکی است که 4 درصد است. این مبلغ برای اقلام مختلف دریافت می شود و ربطی به خدمات ارائه شده ندارد. طبق ماده 5 قانون گمرک، شخصی که واردکننده کالا است باید حقوق ورودی، جریمه ترخیص و هزینه خدمات را بپردازد. برای بررسی نکاتی جامع در مورد حسابداری حقوق و دستمزد روی لینک مربوطه کلیک نمایید و آن را مطالعه نمایید.
مالیات بر درآمد مشاغل
مالیات بر خوردو های وارداتی
مالیات حقوق و عووارض گمرکی
محاسبه مالیات بر واردات
در این مرحله از مقاله متوجه شدید که مالیات بر واردات کالا چیست و با انواع آن آشنا شدید، اما سوال مهم نحوه محاسبه مالیات واردات است. عوامل مختلفی در محاسبه مالیات واردات تاثیرگذار است و برای تعیین میزان مالیات واردات باید ارزش گمرکی کالا تعیین شود.
کالاهای وارداتی مشمول بیمه هستند و ارزش گمرکی کالا باید به هزینه بیمه افزوده شود و در نهایت ارزش گمرکی کالا در حقوق گمرکی مصوب سال 96 ضرب شود.
- کل ارزش گمرکی و عوارض باید در 9 درصد ضرب شود.
- طبق قانون مالیات های مستقیم، برای تعیین میزان مالیات، ارزش گمرکی کالا و دستمزد باید در 4 درصد ضرب شود.
- عامل دیگری که محاسبه می شود مبلغ پرداختی به گمرک است که مبلغ حقوق و مالیات گمرکی است.
معافیت مالیاتی واردات
تا اینجا نحوه محاسبه مالیات واردات را یاد گرفتید اما تعدادی از کالاها از مالیات واردات معاف هستند و اگر این کالاها را از کشورهای دیگر وارد کنید مشمول مالیات نمی شوید. کالاهای معاف از مالیات واردات:
چاپ و نشر مواد اولیه، فرش دستباف، تجهیزات دریانوردی و ایمنی و دام از مالیات واردات معاف است.
برخی از کالاها ممکن است مشروط از مالیات واردات معاف شوند، مانند واکسن، تجهیزات و مواد برای توانبخشی و درمان. اگر نمونه ملی در داخل کشور تولید نشود و وزارت بهداشت این موضوع را تایید کند، آیا می توان این کالاها را از مالیات واردات معاف کرد؟ در صورت وجود نمونه داخلی کالا، نرخ مالیات بر واردات این کالاها 3 درصد است.
کالاهایی که تحت عنوان کالاهای بلاعوض برای سازمان های مردم نهاد، وزارتخانه ها و سازمان های دولتی وارد می شوند از پرداخت مالیات واردات معاف هستند. تاییدیه اهدای این کالاها باید توسط مقام ذیصلاح تایید شود.
اشخاص حقوقی از پرداخت مالیات واردات معاف هستند
عموماً سازمان ها و شرکت ها نیز از مالیات واردات معاف هستند و می توانند کالاهای مورد نیاز خود را بدون مشکل وارد کنند. عموماً شرکت هایی که دارای پروانه بهره برداری هستند و همچنین شرکت هایی که اعتبار خود را در مدت فعالیت خود به وزارت دارایی تأیید کرده اند از پرداخت مالیات واردات معاف هستند.
شرکت های گزارشگر به گروه های زیر طبقه بندی می شوند:
- شرکت هایی که ثبت نام خود را در نظام مالیاتی کشور انجام داده اند.
- شرکت هایی که سالانه مالیات و اظهارنامه مالیاتی ارائه می کنند.
- شرکت هایی که مجبور به پرداخت مالیات نیستند و مالیات را به موقع پرداخت می کنند.
معافیت مالیات ارزش افزوده برای کالاهای وارداتی
همانطور که می دانید کالاها مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند اما برای کالاهای وارداتی از کشورهای دیگر در برخی موارد معافیت مالیاتی برای این کالاهای وارداتی در نظر گرفته می شود. کالاهای وارداتی معاف از مالیات بر ارزش افزوده عبارتند از:
- شیر و ماست و پنیر
- انواع روغنهای گیاهی و حیوانی خوراکی
- انواع فرش دستباف و مواد اولیه اصلی آن
- انواع دارو و واکسنهای انسانی و دامی و همچنین لوازم مصرفی درمانی و توانبخشی
- انواع گوشت و فرآوردههای آن
- دام زنده، خوراک دام و مواد اصلی تولید مثل دام زنده
- کاغذ و دفتر تحریر، کتاب، کاغذ چاپ و روزنامه
- برنج، سویا و حبوبات
- انواع شمشهای طلا وارداتی و داخلی و انواع حوالههای الکترونیکی یا کاغذی دارای پشتوانه 100 درصد طلا
- آب برای مصارف کشاورزی
- انواع مجلات و نشریه
- آرد و نان